Съзряване

„Разликата между тревата и цветчетата е същата като разликата между това да не знаеш, че си буда, и момента, когато познаеш, че си буда. Всъщност няма как да е другояче. Буда е разцъфнал, напълно се е разтворил. Неговите лотосови цветове са съвършено развити… Без съмнение да бъдеш изпълнен с пролет е много по-прекрасно от есенната роса, която пада по листата на лотоса. Това е едно от най-красивите неща за наблюдаване – как есенната роса пада върху листата на лотоса и блести на утринното слънце като бисери. Но това, разбира се, е моментно изживяване. Когато изгрее слънцето, есенната роса започва да се изпарява. Тази преходна красота наистина не може да се сравни с вечната пролет на твоето същество. Колкото и назад да обърнеш поглед, тя винаги е присъствала. Колкото и далеч да погледнеш напред, ще се изненадаш – тя е самата ти същност. Където и да си, тя ще е там и цветята ще продължават да те обсипват. Това е духовна пролет.“                                          ОШО
Коментар:
Този човек е сам, едновременно тих и буден. Вътрешното му същество е изпълнено с цветя, които носят качеството на пролетта и обновление навсякъде, където той отиде. Това вътрешно разцъфтяване и целостта, която той чувства, му дават възможност за неограничено движение. Той може да се движи и навън, и навътре, без разлика, защото външните обстоятелства не могат да намалят радостта и съзряването му. Той е постигнал центрираност и просторност – бялата светлина около тялото му е негова защита и светлина. Всички житейски преживявания са го довели до този момент на съвършенство.
Когато изтеглиш картата на Съзряването, знай, че този момент носи дар – за добре свършена усилена работа. Имаш солидна основа и можеш да разчиташ на успеха и сполуката, защото те са резултат от вече изживяното вътре.

Съзряване
Към началото